İmplant uygulamaları son 10 yılda çok gelişmiştir. Bunda hem kullanılan materyal teknolojisinin gelişmesi hem Ar-Ge çalışmaları ile implant yüzeyinin kemikle osteointegrasyonun artması dolayısıyla hızlı ve çabuk yapılabilir olmasının yanında başarı yüzdesinin artması çok etkili olmuştur.

Bu sayede eskiden implant yapılması düşünülmeyen yerlere bile implant yapmak rurine binmiştir.  İmplantın yerleştirilemeyeceği kadar dar olan bölgelerde de implant yapılarak hastaların klasik hareketli protezlere olan zorunluluğu yok edilmektedir. İmplant diş hekimliğinin geleceği olarak görülmelidir. Hem diş kökünü hem dişi taklit eden yapısıyla eksik dişlerin doğala en yakın taklitleridir.

İmplant sadece boşluğun doldurulması olarak düşünülmemelidir. Yapıldığı bölgede kemik erimesinin önüne geçilebilmektedir.

Aşağıda dar bir alana implant yapım sürecini bilgilendirme amaçlı edebilirsiniz.

İmplant  Yerleştirilecek Dişsiz Alan;

Tomografi ve x-ray ile ilaveten klinik olarak ilk etapta implant yapılacak alan tespit edilir , implant boyut ve açısına sayısına protez uzmanı ile çene cerrahı karar verir.

İmplant Uygulanacak Kemik Yüzeyinin Açığa Çıkarılması;

Kemiğin Yanlara Doğru Genişletilmesi;

            Bu vakada yer dar olduğu için kemik yanlara doğru genişletilerek bu bölgede oluşan çiğneme kuvvetini karşılayacak boyutta implant çapı için yer hazırlanır.

Kemiğin Yanlara Doğru Genişletilmesi;

İmplantın Yerleştirilmesi;

             İmplantın girişi ve açısı belirlenip daha önceden belirlenen çap ve uzunluktaki implantlar istenilen açıda yerleştirilir.

 

İmplantın Yerleştirilmesi;

            İmplant yerleştirilince kemiğe mekanik olarak az miktarda tutunsa da esas istenilen implant yüzeyinin kemikle bağlanmasıdır.

İmplant Bölgesinin Kapatılması;

            İmplant yerleştirildikten sonra yüzeyi kapatılır bir hafta sonra dikişler alınır ve implantın kemik yüzeyiyle bağ oluşturması beklenir. Bu süreç yaklaşık 2 ay kadardır. Bazı vakalarda implant yerleştirilir yerleştirilmez üst yapısı yapılabilmektedir ama çoğunlukla 2-3 ay kadar beklemek daha sağlıklı sonuçlar doğurmaktadır. Bu süreç greft ( kemik tozu ) gibi materyaller kullanıldıysa ve kemik desteği sınırlıysa artabilir de.

İyileşme Süreci;

 

2-3 Ay Sonra İmplant Bölgesinin Tekrar Açılıp İyileşme Başlıklarının Takılması;

            Bekle süresinin sonunda implant üzerindeki diş eti basit bir kesiyle kaldırılır ve iyileşme başlığı dediğimiz diş etini proteze göre şekillendirecek parçalar takılıp 1 hafta kadar beklenir ve protez ölçüleri alınır.

            Artık Üst Yapının Protez Kısmının Yapılmasına Bölge Hazır, İmplantlar Yerleştirildi, Eksik Olan Dişlerin Kökleri Yerine Konuldu;

            Protez kısmının yapımı da yaklaşık 2-3 prova ile 1 hafta kadar sürer.  İmplant üstü protez kısmında metal destekli seramik kronlar ya da zirkonyum kronlar estetik beklenti , yapılan bölge ve maliyet hesabına göre tercih edilebilir.

 

SONUÇ;