Bu yazımızda gömülü dişlerde çekim kararı verirken düşündüğümüz durumlardan bahsedeceğim.
Gömülü Her Diş Çekilmeli mi?
Gömülü dişler günümüzde birçok hasta için sorun oluşturan bir konudur.
Bu dişlerin ağızda yer bulamamasının;
- Çene darlığı
- Genetik faktörler
- Karışık dişlenme döneminde geçirilen hastalıklar gibi birçok etkeni olabilir.
Her gömülü diş kesinlikle sorun oluşturur ve çekilmesi gerekir düşüncesi kesinlikle yanlıştır.
Ağrıya, çene hareketlerinde kısıtlılığa neden olan, ortodontik tedavi sonrası tedavinin geri dönmesine neden olacak gömülü dişler kesinlikle çekilmelidir.
Fakat herhangi bir ağrı oluşturmamış ve sorun oluşturacağı öngörülmeyen gömülü dişler için ideal yapılması gereken düzenli radyolojik kontrollerin yapılması ve eğer gerek görülürse,hastaya herhangi bir sorun oluşturulacağı düşünüldüğünde o dişin alınmasıdır.
Gömülü dişlerin çekimlerini gerektiren durumlar
Yarı gömülü, kısmen sürmüş dişler; tam gömülü dişlere gore problem çıkarmaya çok daha yatkındır.
- Çürük: Yarı sürmüş dişin etrafını kaplayan diş etinden dolayı besin artıkları ve bakterilerden temizlenmesi zordur. Bu nedenle çok hızlı çürümeler görülebilmektedir.
- Dişeti enfeksiyonu (perikoronitis): Yarı sürmüş dişler, dişeti altında yemek artığı ve bakteri birikerek diş etinden enfeksiyon oluşturmakta, bu da bir çok problem yol açmaktadır. (Ağız kokusu, Ağrı, Şişlik, Ağız açmada zorluk)
- Basınç Hissi: Gömülü dişin komşu dişe yapacağı bask,sıkışma hissidir.Uzun sure önemsenmediği durumda yan dişte rezorbsiyona (dişin erimesine) neden olur
- Ortodontik Nedenler: Ortodontik tedavide elde edilen sonucun sürdürmek çok önemlidir. Bunun için çağraşıklıklara neden olabilecek gömülü dişler, ortodontik tedavi bitiminden en geç 1-2 ay içinde alınmalıdır.
- Protetik Nedenler: Gömülü diş bölgesi üzerine kuvvet verecek şekilde bir protez varlığında o bölgedeki diş eti iritasyonu, zamanla ağrıya neden olur ve gömülü dişin alınması gerekir. Sonrasında protez yenilenecektir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için protez yapılmadan once gerek görülen gömülü dişler alınmalıdır.
- Kist oluşumu: Gömülü dişin etrafındaki yumuşak ve sert dokularda kist olabilir. Düzenli diş hekimi kontrolü ve alınan radyograflar ile erken teşhis edilebilen bir durumdur. Kist görüldüğü zaman çevre doku ve dişlere zarar vermesi önlenmelidir ve çekimi yapılmalıdır.
20 yaş dişim ağrıyor ne yapmalıyım?
Yapılması gereken ağrı hissi oluşmaya başlar başlamaz diş hekiminize gidip radyolojik ve ağız içi muayene olmaktır. Yukarıda anlattığım nedenlerden ağrı oluşacağı gibi o bölgedeki başka bir dişiniz de ağrıya neden oluyor olabilir.
20 yaş dişi çekimi sonrası yüzüm şişer mi?
Gömülü diş operasyonlarından sonra belli bir miktar şişlik normaldir.Operasyondan sonra hekiminizin önerdiği şekilde buz uygulamak, once günden itibaren antibiyotik kullanmaya başlamak ve bazı yöntemlerle şişlik en aza indirgenebilmektedir.
20 yaş dişi çekim ücreti ne kadar?
Radyolojik değerlendirmeler yapılmadan bilgi vermek doğru değildir. Tam sürmüş bir 20 yaş dişinin normal diş çekiminden farkı olmayacağı gibi tam gömülü bir dişte biraz daha fiyatlar artmaktadır.
Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin