Koruyucu ortodonti nedir?
Dişlerin sürmesinde doğanın çok hassas bir koordinasyon ve titizliği vardır. Bizim yapmamız gereken bu düzenin mümkün olduğunca bozulmasını engellemek. Doğal gidişatı bozmamak için herşeyi yapmaktır.
Ortodontik tedavi ile birçok problem çözülebilmektedir. Fakat bu problemler oluşmadan önleyebilmek en idealidir. Çocuklarda süt dişlenme dönemi bir çok veli tarafından; süt dişlerinin döküleceği ve altından daimi dişlerin geleceği düşüncesiyle çok önemsenmese de çocuğun gelecek dişlenme dönemi için etkisi çok büyüktür. Bu dişlerin ara yüzlerinde oluşacak çürükler bile dişleri birbirine daha çok yaklaştırarak çene arkında yer kaybı ve buna bağlı daimi dişlenmede çapraşıklığa neden olmaktadır. Özellikle süt dişi çekimlerinde bu kayıp çok daha büyük boyuttadır. Koruyucu tedaviler ile sorunlar tespit edilip gerektiğinde uygulanacak sabit ve hareketli yer tutucu, dolgu ücretleri ; ilerleyen zamanda gereken ortodontik tedavi ihtiyacını büyük oranda azaltmaktadır. Hasta ve aile diş teli tedavisi ücreti ile kıyaslandığında koruyucu tel tedavileri ile çok daha uygun şekilde işlem tamamlanmaktadır.
Tel tedavi süresi ne kadar olmalı?
Ortodontik tedavi sürelerinde birçok faktör rol oynar. Diş yapısı, diş bozukluk miktarı ana faktördür. Bunun dışında Tel tipleri, braket çeşitleri, içten(lingual) ortodonti, şeffaf plaklarla tedavi; gibi hekimin kullandığı sisteme ait özellikler olduğu gibi hastanın tedavideki disiplini, ağız bakımı, sonrasında kullanılan plaklar gibi birçok faktör süreyi etkilemektedir. 6 ayda diş teli tedavisi yapılabildiği gibi zor vakalarda uzun yıllar tedavi devam etmektedir. Gerekli görülürse teller ağızdan çıkarıldıktan sonra da damaklıklarla kalıcılık sağlanmaktadır. Hastanın hekime güvenmesi ve teller ne zaman çıkacak, ne zaman biter sorularını kenara bırakmalıdır. Olması gerekenden erken bitirildiğinde dişlerde tekrar bozulma riski daha da artmaktadır. Tel tedavi ücretleri de buna göre değişiklik göstermektedir. TDB fiyat listesinde 1.grup iller Ankara ortodonti fiyat listesi, tel fiyatları hakkında yol gösterici bilgilere ulaşabilirsiniz. Ama unutmayın internetten alacağınız hiç bir fiyat bilgisi hekimin sizi görüp muayene etmesi kadar gerçekçi olamaz.
Tel takılması ağrılı bir süreç mi?
Tel tedavisi aşamalarını ilk baştan alırsak sabit braketler üzerinden örnek veriyorum. Braketleri dişlere yapışan kutucuklar olarak düşünebiliriz. Bu yapıştırma işlemi sırasında herhangi bir anestezi vb. hasta konforunu etkileyen eleman kullanılmaz, normal dolgu işlemlerinden farklı olarak dişlerde bir aşındırma da yapılmaz. Dolgu işlemine benzer malzemeler kullanılır. Sonrasında braketlerin içinden geçecek olan tel küçük elastikler yardımıyla braketlerin üzerine yerleştirilir ve tedavi başlar.
İlk zamanlarda yaklaşık 10 güne kadar yabancılık çekilmesi kaçınılmazdır. Sonrası kontrollerde uygulanacak kuvvetler ile diş hareketine bağlı ufak geçici ağrılar oluşabilmektedir. Sonuçta dişerdeki hareketlerin fizyolojik yansımaları olacaktır. Fakat şiddetli ağrı, diş etinize, dudağınıza batan bir tel olduğunda hekiminizle iletişime geçilmelidir.
Diş Teli mi kime Taktırmalıyım?. Ankarada Ortodonti Uzmanı Tavsiye Edermisiniz.?
Ortodontik tedavinizi yapan hekiminizin ortodonti uzmanı olmasına dikkat ediniz. http://tod.org.tr/ortodontist-arama-sonuclari/ Türk Ortodonti Derneğinin resmi sayfasından Ankaradaki hatta tüm Türkiyedeki ortodontistlere ulaşabilirsiniz.
Ortodonti diş hekimliğininin üzerine 4 ayıl daha eğitim almayı gerektiren özel bir uzmanlık dalıdır.
Metal braketler ile porselen braket farkı nedir?
Tedavi süreci olarak kesinleşmemiş bir bilgi olarak bazı kaynaklardan metal braketlerin sürtünme katsayısı ve stabilizasyonu ile tedaviyi daha hızlı gerçekleştirdiği belirtilmektedir. Her hasta ayrı bir vaka ayrı bir sistemdir bu yüzden kesin sonuca ulaşılamamıştır. Metal braket fiyatları ile porselen braketlerle ortodonti ücretleri farklıdır. Bunda seramik braketlerin estetik olarak daha az görülmesi ana faktördür. Konuşurken ve gülerken dişleri, üst dudak ve dişetleri çok ön planda olan kişilerde porselen estetik açıdan daha uygundur.
Ortodontik tedavi(diş teli) sonrası dişler neden tekrar bozulur?
Ortodontik tedavide amaç oluşmuş ortodontik problemleri iyi bir fonksiyon, iyi bir estetik oluşturarak tedavi etmektir. Bu tedavilerin kalıcılığı en az bu tedavinin uygulanması kadar önemlidir. Uzun süren tedavilerde hastanın motivasyon düşüklüğüne bağlı tedaviyi erken bitirme isteği, tedavi sonrası koruyucu önlemlere dikkat etmemesi, tedavi sonrası için çekilmesi planlanan dişlerin önemsenmemesi, dişsiz alanlar bozulmayı hızlandırmaktadır. Sık duyulan “Ortodontik tedavi sonrası dişlerim tekrar bozuldu” problemi de bu sebeplerden kaynaklanmaktadır. Süreç boyunca verilen emek, tel tedavi ücretleri boşa gitmektedir. Tekrar ikinci kez tel tedavisi bazı durumlarda riskli olabilmektedir. Eğer ihtiyaç duyulmuşsa kullanılacak damaklık kalıcılık için kilit rol oynamaktadır.
“Tel tedavisi sonrası dişlerim tekrar bozuldu tedavi görebilir miyim?” Sık duyulan isteklerden biridir. Tekrar tedavi için ağız içi ve radyolojik tetkiklere dikkat edilip hastaya oluşabilecek riskler anlatıldığında mümkündür. Bazı hastalarda köklerde rezorbsiyon (erime) görülebilmektedir.
Tel tedavisinde diş eti bakımı nasıl olmalı? Öncesi sonrası?
Tel tedavisinde oluşan dişeti çekilmelerini önlemek için hasta ağız bakımını çok önemsemeli, diş taşı birikimi, plak birikimi kontrol altında tutulmalıdır. Diş telinden önce diş eti tedavisi gereken hastalarda yapıladığı takdirde diş etlerinde çekilme, şişme, aşırı kanama görülmektedir. Bu temizlik için özel ortodontik diş fırçaları, ara yüz fırçaları kullanılabilir. Hasta her fırçalamaya ortalama 2-3 dakika vaktini doğru fırçalama tekniği ile birleştirerek uygulamalıdır. Diş etlerinden diş e doğru fazla kuvvet uygulamadan süpürme hareketi ile her dişten ortalama 5-6 kez geçildiğinde uygun temizlik sağlanabilmektedir.
Dişlere braketler yapıştırılarak yapılan tedavilerde yemek sonrası besin birikimi arttığı için diş fırçalamayı daha titiz olmalıdır. Ortodontik tedavi öncesi dişleri temizlemek daha kolayken sonrası biraz daha dikkat istemektedir.
Diş etlerine iyi bakılmadığında diş eti çekilmeleri, diş oynaması, diş kayıpları görülebilmekte, istenmeyen sorunlar oluşabilmektedir.
Ortodonti için diş çekimi gerekir mi ?
Diş çekimi yapma veya yapmama kararı ortodontik tedavide analizler sonucu (Model analizlerinde ölçümler, röntgen analizi, fotoğraf analizi) verilmektedir. Günümüz estetik algısını karşılamada ortodonti çok önemli bir konumda bulunmaktadır.Çekimli tedavilerde tercih sıkça köpek dişlerinin bir arkasında birinci premolar dediğimiz küçük azı dişleridir. Farklı diş eksikliği, kırık diş, ağızda uzun süre kalması şüpheli dişler gibi faktörler varsa çekim tercihi değişebilir. Doğru tedavi sonralarında bu diş çekiminden oluşan boşluk çapraşıklığın düzeltilmesi için kullanılacağı için eksiklik farkedilememektedir. Bu süreçte profesyonellik esastır ve titiz bir çalışma gerektirmektedir. Beklenti sadece dişlerin sıralanması değil aynı zamanda bu dişlerin güzel bir dudak estetiği oluşturmasıdır. Diş çekimsiz ortodontik tedavi yapmanın mümkün olmadığı durumda uygulanan bu tedavide tel tedavi ücreti yine bir çok faktör değerlendirilip verilebilmektedir. Bunun dışında ortodonti sonrası 20likler çekilmezse dişleri sıkıştırıp yer değiştirme ihtimali oluşmaktadır.
Her 20 lik çekilmeli mi? Hayır.Fakat röntgen ile sorun çıkarabileceği ön görülen dişler ağızda tutulmamalıdır.
Bu sorular hastada ortodontik tedavi ile ilgili tedirginlikler oluşturmaktadır.
Ortodontik tedavi (Tel tedavisi) Ücretleri ne kadar?
Fiyatlar hakkında TDB rehber ücret tarifesi Ankara ortodonti fiyatları incelendiğinde yol gösterici olabilir. Ama muayene olmadan net fiyat belirlenmesi mümkün olmamaktadır.
Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin