Herkes ömrü boyunca sağlıklı ve beyaz dişleri olsun ister fakat bunun için gerekenleri yapıyor muyuz?
İnsanların çoğu ilerleyen yaşla birlikte dişlerini kaybedeceği düşüncesine alışmıştır. Fakat bu fenomen birkaç öneriye uymanız ile yerle bir olacaktır. Yazımızda bu hedefe ulaşmamızda yardımcı olacak anahtar bilgiler vereceğim.
- Diş sağlığında ilk önemli basamak dişleri etkin fırçalamak! Fırçanın kılları diş eti hattına 45 derece ile yerleştirilir, hafif bir basınç altında süpürme hareketi yapılarak dişlerin üzerindeki ve aralarındaki artıklar mekanik olarak temizlenir. Şimdiye kadar gelmiş sağa sola hızlı hareketlerle yapılan diş fırçalama tamamen yanlıştır. Dişeti çekilmesi ve diş aşınmalarında da hatalı fırçalamanın etkisi olabilmektedir.Bu fırçalama günde en az 2 defa, 1i kesinlikle uykuya geçmeden önce olmalıdır. Uyuduğumuzda ağız içi tükürük miktarı azaldığı için dişler en hızlı bizler uykudayken çürür. Bu yüzden uykuya geçmeden önce ağız florasından çürük etkenleri elemine edilmelidir. Fazla diş macunu kullanmak dişlerde aşınmalara sebep olur! Televizyon reklamlarında diş fırçalarının üzerine boydan boya sıkılmış diş macunları görürüz. Diş fırçanızın orta sına bi nohut büyüklüğünde sıkacağınız macun sizin için fazlasıyla yeterlidir.
- Diş fırçasının fonksiyon görmesini sağlayan fırça kılları 3 ay gibi bir sürede bozulacağı için diş fırçası değiştirilmelidir. Eğer doktorunuz tarafından farklı ihtiyacınız olduğu belirtilmemişse orta sertlikte fırça yeterlidir.
- Günde 1 defa doğru teknikle diş ipi kullanımı gerekli görülmektedir. Amaç diş etlerinde travma oluşturmadan fırçanın uzanamadığı ara yüzdeki artıkların temizlenmesidir.
- Yemeklerden sonra su içmeye özen gösterirsek besin artıklarının bir kısmı dişe yapışmadan ayırmış oluruz.
- Sigara! Sigara vücudumuzdaki her organa olduğu gibi ağız ve dişlere de zarar verir. Dişlerde renklenmeler, diş etlerinde hastalığa yatkınlık, ağız kokusu, ağız içi kanserler gibi sayılabilecek birçok zarar oluşturur.
- Yemek yerken hem sağ hem sol dişlerimizi kullanmalıyız. Yediğimiz besinlerin aynı zamanda dişlerin üzerinde silme etkisi vardır. Uzun süre tek taraflı yeme alışkanlığı olanlarda kullanılmayan tarafta çok hızlı diş taşı ve derin çürükler görülmesi normaldir.
- Her erişkin 6 ay da bir diş hekimi muayenesine gitmeyi alışkanlık haline getirmelidir. Diş hekimine gitmek için büyük bir ağrı çekmenize gerek yoktur. Basit bi muayenede sizin için ilerde büyük ağrılar oluşturabilecek bir sorun daha kolay çözüme kavuşur. Unutmayın dişinizde oluşan bir çürüğün kendi kendine iyileşmesi söz konusu değildir.
- Diş taşı birikiminize göre 6ay-12ay da bir olacak periyotlarla diş taşı temizliği ve diş eti bakımı yaptırmak çok önemlidir. Bu temizlik ile dişlere yapışmış olan zararlı kalıntılar temizlenir ve bu işlem doğru aletlerle doğru ellerde yapıldığı takdirde dişlere zarar verme söz konusu değildir.
- Çok yaygın olan kanamalı diş etlerinin kaynağı tespit edilmeli ve gereken uygulamalar yapılmalıdır. Bu kanama diş taşı birikmesinden dolayı diş eti iltihabından kaynaklanacağı gibi başka bir çok sorunun habercisi olabilir.
- Çocuklara dişlerinin ne kadar değerli olduğu anlatılmaya çalışılmalı ve ilk daimi dişi çıktığında yani 6 yaşlarında ilk ortodontik muayeneye getirilmelidir. Gelecekte oluşabilecek olan çapraşıklık erken müdahale ile çok daha kolay bi şekilde düzeltilebilir.
Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin