Bu yazımızda “Diş Hassasiyeti Nedir ve Neden Önemlidir?”, “Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?”, “ Diş Hassasiyetinin Önlenmesi” ve “Hassas Diş Tedavisi” konularından bahsedeceğiz.
Çevremizde sıklıkla duyduğumuz bir şeydir bu “Dişlerim çok hassas!” cümlesi. Özellikle bazı durumlarda (Sıcak,soğuk yemek-içmek, tatlı yemek, soğuk hava solumak, dili dişe değdirmek) bu hassasiyet ağrıya dönüşebilir. Bu hissetimiz şey Diş Hassasiyetidir ve önemli bir belirtidir. Bu belirtiden hareketle problem kaynağını bulmamız ve buna göre hareket etmemiz gerekir.
Diş Hassasiyeti Nedir ve Neden Önemlidir?
Dişimizin anatomisinde resimde görüldüğü gibi mine, dentin ve sinir tabakaları bulunur. Mine tabakasının önemli fonksiyonlarından biri dentini kaplayarak dişin dış ortamdan etkilenmesini engellemektir.
Eğer dentin dokusunu kaplayan mine fonksiyonunu görmez veya dişeti çekilmesi sonucu dentin açığa çıkarsa diş hassasiyeti dediğimiz durum oluşur. Birçok diş sorunu için erken teşhis oluşturan bu hassasiyet hekim tarafından değerlendirilmeli, gerekiyorsa müdahale edilmelidir.
Bu hassasiyete neden olduğunu düşündüğümüz sıcak-soğuk sadece tetikleyicidir. Neden o bölgede dentin dokusunun açığa çıkmasıdır.
Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?
- Tedavi edilmeyen diş çürükleri kaynaklı
-Diş sıkma veya travmaya bağlı çatlak dişlerden dolay
-Uyumu bozulan veya aralanan eski dolgulardan
-Diş fırçalama sırasında fazla kuvvet uygulanması ile dişeti ve dişe zarar verilmesinden
-Çok sık diş fırçalamak
-Güvensiz diş beyazlatma ürünlerini kullanmak
-Diş minesine zarar veren asitli içecekleri çok fazla tüketmek
-Diş kök yüzeyi açığa çıkmış kişilerde uygulanan beyazlatma ajanları uygulanması da nedendir.
Diş Hassasiyetinin Önlenmesinde ? Tedavisinde Önemli Noktalar
-En önemli basamak rutin olarak diş hekimi kontrolünü yaptırmaktır. Bu sayede oluşabilecek birçok problemde erken teşhis sağlanmış ve çok kolay yollarla çözülmüş olur.
-Kullandığımız diş macunu türünü,fırçanın sertliğini ve uygulayacağımız fırçalama şeklini belirlemede diş hekiminden yardım almak önemlidir. Herkese yumuşak yada sert fırça uygun olmayacağı gibi herkese hassasiyet giderici macun veya beyazlatıcı macun önerilmesi doğru değildir.
-Ağız içi temizlik, diş temizliğine dikkat edilmeli (plak,tartar temizlenmeli)
-Çürüklerin daha fazla ilerlemesi önlenerek tedavisi yapılmalı.
-Diş gıcırdatma varsa sebep olan etkene yönelik tedavi yapılmalı.
-Dişeti çekilmesine bağlı olarak belirli miktara kadar diş koruyucu uygulanmalı.
-Dişetlerine gerekirse dişin açığa çıkan yüzeylerine müdahaleler yapılmalı.
-Hastada diyet düzenlemesine gidilmeli.
-Dolgu yapılan dişlerde 2 hafta süre ile hissedilebilir zamanla azalarak geçmesi gerekir. Geçmeyen durumlarda pulpa hassasiyetine bağlı kanal tedavisi işlemi gerekebilir.
Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin